Onder invloed van adrenaline

Een opwindende en/of angstaanjagende ervaring zorgt voor de aanmaak van het stresshormoon adrenaline. Adrenaline kan zowel aangemaakt bij iets dat als aangenaam ervaren wordt, als bij het zich bedreigd voelen.

Adrenaline zorgt ervoor dat het lichaam adequaat kan reageren.

Veel gedomesticeerde dieren, in het bijzonder paarden en honden, worden aan veel meer opwindende of angstaanjagende gebeurtenissen blootgesteld dan wat  ze evolutionair gezien aan kunnen.

Een heleboel zaken in het dagelijks leven zorgen voor een verhoging van de adrenaline spiegel. We hebben dan over :

  • Activiteiten die aanzetten tot snelle beweging ( achter ballen rennen, gedwongen rennen aan een lijn …)
  • Sociale isolatie
  • Beperkt zijn in zijn bewegingsvrijheid
  • Angst, zich bedreigd voelen
  • Ziekte
  • Pijn

Wanneer dit  alles langer dan een paar minuten aanhoudt,  zich verschillende keren per dag herhaald en daarbij  niet gevolgd wordt door een rustgevende activiteit en/of voldoende kwaliteitsvolle slaap, dan is het onmogelijk om de adrenaline te laten terugkeren tot zijn basiswaarde en  blijft de adrenaline spiegel stijgen.

Te veel adrenaline maakt dat je huisdier snel gefrustreerd , opgewonden en angstig is. Ze bewegen razendsnel, lopen tegen anderen aan, hebben geen respect meer voor iemands persoonlijke ruimte. Ze zullen eerder geneigd zijn aan te vallen dan te vluchten.

Inzicht in de gevolgen van een verhoogde adrenaline spiegel bij onze huisdieren is noodzakelijk om hun gedrag te  begrijpen, zeker in het geval van gedragsproblemen.

Amber Batson BVETMED MRCVS, vertaald door Manon Pekelharing en Diane Buytaert

%d bloggers like this: