DE SNUFFELTEST: HOEVEEL TIJD BRENGT JOUW HOND SNUFFELEND DOOR?

MillieAtChurch_large

We zijn grote voorstanders van je hond laten snuffelen, net zoals in het oorspronkelijk Engelstalige artikel van de Wholesome Canine. Deze vaak onderschatte activiteit heeft zowel lichamelijk als emotionele voordelen voor de gezondheid van onze geliefde honden. Honden hebben een uitzonderlijk goede neus, men schat dat ze tussen de 100.000 en 1.000.000x gevoeliger is dan de menselijke neus. Ze verzamelen onvoorstelbaar veel informatie over de wereld om hun heen door de geuren die ze daarin tegen komen. Wanneer je begrijpt hoe belangrijk snuffelen is voor de een optimale gezondheid en een gezond, lang leven, zul je dit beslist aanmoedigen.

DE BELANGRIJKSTE VOORDELEN VAN SNUFFELEN:

NIEUWSGIERIGHEID 

Honden zijn van nature nieuwsgierige dieren, die hun leefomgeving graag onderzoeken. Natuurlijk gedrag mogen vertonen, zoals snuffelen en onderzoeken, geeft hun de gelegenheid hun zintuigen te gebruiken en hun hersens te prikkelen. Snuffelen zorgt voor voldoening en een goede, diepe slaap.

MENTALE STIMULATIE 

Alles dat de hersenen aan het werk zet (snuffelen is hard werken voor de hersens) zorgt voor mentale stimulatie. Deze vorm van training is even belangrijk als een lichamelijke oefening. Een tekort aan mentale uitdaging kan probleemgedrag veroorzaken en een hond ongelukkig maken. De werking van de hersenen is te vergelijken met de werking van een spier; wanneer ze onvoldoende geprikkeld worden, worden ze kleiner. Dus het is van vitaal belang dat ook de hersenen een regelmatige work-out krijgen om vroegtijdig verouderen tegen te gaan.

STRESS VERLAGING

Snuffelen is een belangrijke manier om stress te verminderen. De geurreceptoren in de neus zijn rechtstreeks verbonden het limbisch systeem in de hersenen. Dit is het emotionele controle centrum bij mensen en honden. Door de hond te laten snuffelen, stimuleer je kalm en ontspannen gedrag. Dit zorgt op zijn beurt voor een gezond stress niveau.

SNUFFELEND BEWEGEN

Langzaam al snuffelend lopen geeft je hond de gelegenheid zijn spieren te gebruiken op een gevarieerde manier die niet belastend is voor de spieren of de gewrichten. Dit is vooral belangrijk voor oudere honden en puppies. Juist door langzaam te bewegen gebruiken ze automatisch de kleine, dieper gelegen skeletspieren die voor stabiliteit en balans onmisbaar zijn.

SOCIAAL GEDRAG 

Goede sociale omgangsvormen aanleren gaat gemakkelijker als iedereen ontspannen mag snuffelen. Het tempo ligt automatisch laag, er is ruimte om iets te onderzoeken als ze iets interessants tegen komen en ze kunnen het in elkaars gezelschap doen als ze dat willen. Snuffelen werkt ontspannend en het is vooral voor jonge honden een goede manier om rustig met elkaar om te leren gaan.

SNUFFELEN MAAR! 

Denk je er bij de volgende wandeling aan, dat deze eigenlijk voor je hond bedoeld is en niet voor ons? Laat ze er op hun eigen manier van genieten, ze hebben dat nodig. We kunnen allemaal iets leren over rustig en in het heden leven door een voorbeeld te nemen aan onze honden.

Bedankt Wholesome Canine voor dit interessante artikel, vertaald door Manon Pekelharing en Diane Buytaert.

Advertisements