Wat is de “Slow Dog Movement” ?

Ongetwijfeld heb je al eens van de slowfood beweging gehoord,  voor mensen die genieten van onthaasten in relatie tot koken en eten. Er is ook een Slow travel beweging. Niet het einddoel, maar de weg erheen is waarvan mensen genieten. Beide ideeën zijn metaforen voor het leven. Voor hoe mensen voor kwaliteit kiezen, boven kwantiteit. Onthaasten in alles wat je doet; of het nu om eten gaat, om reizen of voor je hond zorgen…pardon?

Dit is een uitnodiging om deel te nemen aan de Slow dog beweging. Een groep gelijkgestemden, die een gezondere lifestyle voor honden beogen. Ontspanning, hersenwerk, onthaaste wandelingen, mentaal verrijkende ideeën voor honden en meer. Deze blog gaat over het toepassen van een onthaaste, meer voldoening gevende invulling aan het leven van onze honden. #slowdogmovement

‘Maar mijn hond is al heel erg onthaast!’ ‘Het lukt niet eens om een blokje om te lopen zonder dat elk blaadje en elke steen besnuffeld wordt’. Dat is geweldig! Dan lig je al op voorsprong in het onthaasten.

Wanneer je kijkt naar de manier waarop honden samenleven met mensen, dan valt op dat het tempo behoorlijk hoog ligt. Noch de hond, noch de mens geniet van de sleur van het verplichte haastige uitlaatrondje tijdens de lunchpauze.

Honden gebruiken al hun zintuigen en hun vermogen om te ruiken is, niet geheel onverwacht,  hun belangrijkste zintuig. Ook hun tong wordt ingezet om geuren op te nemen, bijv. als ze urine van de stoep likken. Een mens ziet niets interessants aan een lantaarnpaal, maar voor een hond bevat deze eindeloze laagjes met geurhistorie.

Onthaast wandelen met je hond, in zijn hondse tempo over een afstand van 400 meter (misschien moet je hond eerst herleren om langzaam te lopen. Maar het is mogelijk, ik leerde het aan een Jack Russell!) geeft veel meer voldoening dan in hoog tempo een paar kilometer lopen met af-en-toe een moment om ergens aan te ruiken. Een hond zou voornamelijk moeten lopen, niet draven.

Ruiken is voor een hond tegelijkertijd ontspannend en mentaal stimulerend. Ze gebruiken hun lichaam en geest hierbij.

Ik raad een comfortabel hondentuigje aan met een lijn van minimaal 3 meter. Zorg dat de lijn eruit ziet zoals een glimlach, als je met je hond wandelt. Zorg er steeds voor dat de lijn slap blijft in plaats van gespannen.

Kies interessante plaatsen om te wandelen met je hond, niet altijd alleen een blokje om in je eigen buurt. Als je geen tijd hebt om ergens heen te gaan om te wandelen, daag jezelf dan uit zo langzaam mogelijk te wandelen. Ontdek vooral nieuwe plekken! Industrieterreinen, fietswinkels of andere winkels zijn ongelofelijk interessant voor honden. Probeer minstens één keer per week naar een hele nieuwe plek te gaan. Let goed op je hond en zijn looptempo, niet op het eindresultaat van ergens arriveren.

Cristina en Aurélien Budzinski publiceerden recent een studie van de hartslag van de hond; ‘At the heart of the walk’. Eén van de bevindingen was, dat wandelen aan een lange, slappe lijn of los meelopen de hartslag van de hond doen dalen. Na verloop van tijd draagt dit bij aan een verlaging van het niveau van aanwezige stresshormonen. Ook al voelt het voor jou in het begin niet aan alsof je een klassieke activiteit voor honden doet (zoals balgooien), het is veel beter voor je hond.

Hou het blog van de Slow Dog beweging in de gaten voor meer ideeën. Doe mee in het realiseren van een zichtbare verandering, een revolutie in de evolutie van honden. Waar ‘minder meer is’ en het leven bekijken vanuit het standpunt van de hond voor jou ook leuk is.

Bibliografie :

  1. Bekoff, M. & Pierce, J., Unleashing Your Dog: A Field Guide to Giving Your Canine Companion The Best Life Possible, New World Library, 2019, Print.
  2. Clayton, Pennie, ‘The Science of Enrichment,’Dog Edition, June 2019, 20-24, Print.
  3. Kvam, Anne Lill, The Canine Kingdom of Scent: Fun Activities Using Your Dog’s Natural Instincts, Dogwise Publishing, Washington USA, 2012, Print
  4. Lecture materials from International Dog Training Education, Turid Rugaas et al, Bad Wimpfen, Germany 2014-2015
  5. Kirsty Grant, The Dog Nose, interviews, 30/01/2019 & 17/05/2019

Geschrijfd door Laura Dobb van Slow Dog Movement, vertaald door Manon Pekelharing.

 

%d bloggers like this: