Gelukkig Pasen

Het is Pasen dus, wat kunnen we onze hond beter aanbieden dan een zoektocht naar verstopte snoepjes of paté in het huis, de tuin of in het bos?

Onze honden zijn van nature onderzoekend. Een nieuwsgierige hond is een gezonde hond. Laten we ze daarom aanmoedigen om hun natuurlijke vaardigheden in te zetten en zo hun probleem oplossend vermogen stimuleren. Mentale uitdaging verlaagt stress, verdrijft verveling, vergroot het zelfvertrouwen en zorgt voor een kwalitatief goede slaap.

Mentale uitdaging is NIET hetzelfde als fysieke uitdaging. Het sleutelwoord is balans en daarom moeten we onze dagelijkse wandeling en/of spel kritisch bekijken; hoeveel en hoe vaak en op welke manier?

Misschien is de balans beter als iets in de dagelijkse routine vervangen wordt door een meer geschikte mentale uitdaging.

Honden onderzoeken nieuwe dingen heel graag, steken hun neus overal in, graven, kauwen en verscheuren graag. Steeds werken hun hersens daarbij op volle toeren om iets uit te vinden. Alles dat onze honden graag rustig onderzoeken is geschikt. Geschikt is de omgeving, kartonen dozen, keuken- en toiletrollen, lege eierdoosjes, geknoopte theedoeken, sokken, plastic bloempotten, gevulde Kongs, enz. Je kan het zo gek niet bedenken!

Waarom niet Paasmaandag extra speciaal maken door een verrijkte omgeving in huis te maken, die ze kunnen onderzoeken? Of door ze mee te nemen naar de parkeerplaats van de plaatselijke supermarkt, waar ze misschien nog niet eerder waren. Wel is het goed ze altijd te blijven observeren of het allemaal niet te spannend voor ze is. Sommige commerciële spellen voor honden zorgen voor te veel opwinding (net zoals bijv. het achter ballen aanrennen doet).

Als we onze hond goed kennen en weten wat ze graag doen, daag ze dan uit door het dan één stapje moeilijker te maken, zonder dat het zo moeilijk wordt dat ze gefrustreerd of bezorgd worden. Precies goed, niet te moeilijk en niet te gemakkelijk. We moeten ons er zeker niet mee bemoeien of helpen, maar we mogen wel in stilte genieten en ze observeren terwijl ze aan het werk zijn. Ons gezelschap zullen ze hierbij waarderen.

Goed om te onthouden dat chocolade paaseitjes en -hazen buiten bereik van onze honden moeten blijven, want chocolade is giftig voor honden.

Image : https://www.topsimages.com/images/easter-dog-and-eggs-4d.html